ninja

  Tegenwoordig is zowel bij de overheid als bij ouders het besef doorgedrongen dat het aanschouwen van bepaalde televisie van grote invloed kan zijn op het gedachtewereldje van jonge kinderen. Een feit, dat ook gemakkelijk valt te bewijzen. Zo weet ik van èèn gemeenteraadslid dat hij al op zijn achtste iedere avond met een Beertje Colargol-pyjamaatje om het lijfje, de uitzending van Den Haag Vandaag zat te volgen. De politieke beelden raakten hem zelfs zodanig dat hij toen al wist dat hij ook politicus wilde worden. Op zijn verjaardag hoefde men ook niet aan te komen met een voetbal, vliegtuig of ander speelgoed. Slechts zaken als een spreekstoel, interruptiemicrofoons, een driedelig pak, en een video “Spreken voor een zaal” waren welkom.
Op zomerse dagen met temperaturen van rond de dertig graden lagen zijn leeftijdsgenootjes op het strand, terwijl hij op zijn slaapkamer vanaf de spreekstoel, in zijn driedelig pakje, nog eens de notulen van het zogenaamde bestemmingsplan van Lemmer uit 1961 onder de loep nam, dat uiteindelijk resulteerde in een zwaar debat met zijn imaginaire politieke tegenstander, die van de microfoon bij de wasbak gebruik maakte. Nu heeft dit kind zijn droom enigszins zien doen uitkomen. Weliswaar op een heel wat bescheidener niveau acterend dan zijn voorbeelden, is het tegenwoordig een begenadigd spreker, die met het partijprogramma in zijn achterhoofd voor zijn mening staat, en de verkiezingsbeloftes van zijn partij probeert na te komen. Het volgen of hebben van een voorbeeld kan echter ook veel minder uitpakken. Neem nu mijn oude kameraad Leo, die zich als jochie als doel stelde om later ninja te worden. Wat heb je daar nu aan, hoor ik u vragen. Inderdaad, het is een weinig bij het Arbeidsbureau gevraagde functie, maar Leo maakte dat niet uit. En hoe kwam hij nu tot dit merkwaardig besluit? Juist, na het aanschouwen van films waarin voor deze mannetjesputters een hoofdrol was weggelegd. Nu ben je niet zomaar ninja, hoor. Daar moet je wel wat voor doen, zo vertelde Leo mij.
“Je bent niet zomaar ninja, daar moet je wel wat voor doen.”
“Oh ja?”
“Jazeker. Kijk, een ninja was eeuwen geleden een soort geheim agent, die om te elimineren en te overleven bedreven moest zijn in allerlei wapens en gevechtstechnieken. En ze waren meesters in het camoufleren. Bekend is dat ze rookbommetjes lieten ontploffen zodra ze echt in het nauw kwamen te zitten, en als de rook dan optrok was ook de ninja verdwenen. Er gaan zelfs verhalen dat echte ninja’s zichzelf onzichtbaar konden maken.”
Ach, hij bedoelde het goed, en hij oefende ook met allerlei wapens die ninja schijnen te gebruiken. Hij schoolde zich tevens in de meest onbekende gevechtstechnieken, de Koreaanse enkelverwurging komt mij althans niet bekend voor, en hij wist na enige maanden zelfs zijn eigen rookbommen te maken. Tenminste, op een dag kwam ik eens bij hem op bezoek, zoals kameraden doen, en hij vertelde mij dat.
“Ik kan nu zelfs mijn eigen rookbommen maken. Zal ik je trouwens eens een demonstratie geven?”
Hij wachtte mijn antwoord niet af.
“Nu moet je zo meteen opletten. Eerst doe ik alsof ik iemand wurg met de wurgstokjes, waarna ik zal verdwijnen door gebruik te maken van een rookbommetje. Let op!” Het kwam mij uiterst professioneel over, moet ik u vertellen. Hij zwiepte en slingerde met die stokjes dat het een lust was, en uiteindelijk wurgde hij denk ik ook een in de verbeelding opererende tegenstander. Maar een echte ninja was hij nog niet. Dat bleek wel toen onze kameraad de zelfgemaakte rookbom liet ontploffen. Je kon de eerste minuut inderdaad geen hand meer voor je ogen zien. En ik verwachtte dat Leo straks verdwenen zou zijn. Toen de rook optrok ontdekte ik hem echter liggend op de grond, waarna al snel bleek dat hij de strategieën van een ware ninja nog niet machtig was.
“Wat nu? Stik je?” vroeg ik bezorgd; hij had intens dikke rook ingeademd.
“Nee.” mompelde Leo, terwijl het bloed uit zijn neus spoot.
“Ik wilde verdwijnen, maar ik liep tegen het hok op!”
Zo ziet u: wees voorzichtig met waar u uw kinderen naar laat kijken.
Voor hetzelfde willen ze ninja worden.